Odštampajte ovu stranicu

Evro pada, marže skaču

22. novembar 2017. 08:12:32 Pročitano 2988 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nijedna institucija nema konkretne podatke o tome kolike su razlike između prodajnih i nabavnih cena u Srbiji.

Svaki potrošač u Srbiji zna da cene rastu kad evro ojača i za izvođenje takvog zaključka nije neophodno šire znanje iz oblasti makroekonomije. Dinar je, međutim, od početka godine, zaključno sa oktobrom, u odnosu na evro ojačao za 3,5 odsto.

Zašto ovo slabljenje evra nije bilo praćeno i padom cena? Odgovor na ovo pitanje dala je guvernerka Jorgovanka Tabaković na predstavljanju najnovijeg izveštaja o inflaciji. Govoreći o tome kako je sadašnji kurs od oko 118 dinara za evro odraz političke i ekonomske stabilnosti u Srbiji, guvernerka se osvrnula i na kretanje cena.

– Iza ovog kursa stoje realna kretanja u koja mnogi ne žele da poveruju. Ali, ipak, poveruju svaki put kada treba da plate ratu kredita. I žao mi je što ne mogu tu istu veru, da je dinar ojačao, da vide i u cenama. I to srazmerno jačanju nacionalne valute – izjavila je Tabakovićeva i dodala da su uzrok tome velike trgovačke marže.

Izvor: Politika.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS