Odštampajte ovu stranicu

Budimović: Tešško proceniti da li bi cene svinjskog mesa mogle da padnu i kad

01. avgust 2016. 12:57:47 Pročitano 1755 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U naredne tri do četiri nedelje situacija na tržištu svinjskog mesa bi mogla da se reguliše, ali je pitanje, i teško je proceniti da li bi i cene u trgovinama mogle da se vrate na staro, smatra sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović.

Ne očekujem da bi cene mogle da se vrate tako lako, rekao je on Tanjugu isticući da su farmeri podigli cenu, da klaničari takođe imaju svoju računicu- ali da trgovci u svemu tome nemaju takve rizike.

Udeo u poskupljenju cene nemaju samo stočari i klaničari, već i trgovci i zato je teško prognozirati kada bi cena mogla da padne, rekao je Budimović.

On je kazao da je prvi razlog za povećanje cena smanjenje tovljenika i prasadi na tržištu, a na sve to je smanjen i uvoz iz EU.

Kada se određeni broj tovljenika proda očekuje se da se situacija reguliše.

- Pretpostavljam da bi to moglo da bude za tri do četiri nedelje - rekao je on.

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić rekao je juče da je rast cena svinjskog mesa u Srbiji izazvan kako manjkom tovljenika na domaćem tržistu, tako i skokom cena na evropskom tržistu i time što su evropski farmeri velike količine mesa plasirali na azijsko tržište, pre svega Kine.

U narednom periodu pratiće se situacija i razmatrati opcija intervencije iz robnih rezervi ukoliko to ipak bude neophodno. On je rekao da će se pratiti da li dolazi do cenovne stabilnosti i da će intervencija ipak pokušati da se izbegne, jer to dugorocno može da ima loše efekte.

On je rekao da je u manje-više svim zemljama EU i regiona došlo do skoka cena svinjskog mesa.

U većini prodavnica kupce su ovih dana "dočekale" nove cene svinjskog mesa, koje su ponegde veće i za skoro 200 dinara po kilogramu. Proizvođači navode da je razlog skok cene živih svinja.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS