Odštampajte ovu stranicu

Prodavcima u Srbiji fali lepo vaspitanje, ali dobro poznaju proizvode

22. jul 2016. 07:53:29 Pročitano 1855 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prodavci u Srbiji mogu da se pohvale dobrim poznavanjem proizvoda koje prodaju, trude se da utvrde potrebe i želje kupaca, ali im nedostaje lepo vaspitanje.

Ovo su, između ostalog, rezultati istraživanja Agencije za istraživanje tržišta “Masmi”, koja je metodom “tajne kupovine”, ocenjivala usluge koje pružaju prodavci u 800 objekata u svih šest zemalja bivše Jugoslavije.

Po kvalitetu usluga koje pružaju, prodavci iz Srbije (72 odsto od maksimuma) zauzeli su treće mesto, iza slovenačkih (77 odsto) i hrvatskih kolega (76 odsto). Nešto lošiji rezultat ostvaruju zaposleni u Makedoniji (71 odsto), dok su najlošije ocenjeni zaposleni u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini (obe sa 66 odsto).

“Kupci-špijuni” su ocenili da se prodavci u Srbiji (94 odsto) mogu pohvaliti dobrim poznavanjem proizvoda. Oni u regionu prednjače u tome što se u velikoj meri (76 odsto) trude i da utvrde potrebe i želje kupaca. Međutim, i pored tog dobrog rezultata, manji broj njih (ispod 40 odsto) se trudi da osim onoga po šta je kupac došao, ponudi i neku drugu vrstu proizvoda ili neku drugu robu.

Takođe, rezultati su pokazali da prodavcima u Srbiji često nedostaju osnove lepog vaspitanja, pošto se skoro polovina zaposlenih ne zahvali mušteriji na na poseti ili kupovini, dok oko 20 odsto njih ne pozdravlja kupca po ulasku u prodajni objekat.

Kada je u pitanju kvalitet usluge u pojedinačnim delatnostima, Srbija je manje-više jednaka sa ostalim zemljama u regionu. Najlošiji nivo kvaliteta usluge pokazuju zaposleni u supermarketima i prodajnim objektima telekomunikacionih kompanija, dok su među najboljima zaposleni u auto salonima, turizmu i ugostiteljstvu i uslužnim delatnostima.

Podaci su pokazali i da zaposleni u Srbiji iz godine u godinu dobijaju sve bolje ocene kvaliteta usluga, posebno za utvrđivanje potreba i želja kupaca.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS