Odštampajte ovu stranicu

Dodeljeni prvi E-Trustmark sertifikati

16. jun 2016. 07:55:29 Pročitano 1954 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vesna Kovač rekla je, danas u Beogradu, na dodeli E-Trustmark sertifikata da se u doba u kojem živimo ne postavlja pitanje da li ćemo primenjivati nove standarde u oblasti elektronske trgovine odnosno da li ćemo uvoditi neke nove odnose prema potrošačima i unapređivati naše poslovanje.

Ona je kazala da je osnovna prepreka elektronske trgovine u Srbiji nepoverenje koje postoji, ali kod malih i srednjih preduzeća prisutna neinformisanost, nespremnost na edukaciju, kao i pasivnost u otvaranju novih marketing kanala.

Dodeli oznake poverenja u elektronskoj trgovini (E-Trustmark) koju je dobilo 35 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u Srbiji prisustvovao je i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt.

Benedikt je ukazao da e-trgovina raste u EU, dodajući da u Uniji svakodnevno 350 miliona ljudi koristi Internet, ali samo 15 odsto građana kupuje robu iz inostranstva preko Interneta.

Prema njegovim rečima EU podstiče posebno mala i srednja preduzeća za prekograničnu prodaju robe.

EU, kako je preneo, radi na prevazilaženju prepreka u e-trgovini, kao i podsticanju poverenja kod potrošača.

E-Sertifikati su dodeljeni u okviru aktvnosti projekta Razvoj elektronskog poslovanja koji finansira EU iz pretpristupnih IPA fondova.

Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvom privrede Republike Srbije, a dodela oznake poverenja predstavlja inicijativu za uvođenje E-Trustmark principa i praksi u poslovnu zajednicu Srbije.

Preduzeća i preduzetnici kojima je dodeljena ova oznaka poverenja dokazali su da pružaju jasne informacije o svojoj kompaniji, posluju u skladu sa zakonom, pružaju jasne, tačne i detaljne informacije o svojim proizvodima/uslugama i procesu kupovine, informišu potrošače o njihovim pravima koja se odnose na reklamaciju i odustanak od ugovora o kupovini.

Oznaka poverenja u elektronskoj trgovini koju dodeljuje projekat Razvoj elektronskog poslovanja važiće od juna 2016. do novembra 2017. godine.

Evropska komisija pokrenula je 3. maja 2000. godine “e-poverenje inicijativu” sa ciljem da smanji nepoverenje potrošača u elektronsku trgovinu,a deo ove inicijative bilo je i stvaranje e-Trustmark šeme.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS