Odštampajte ovu stranicu

"Nestle" povukao pahuljice iz Srbije

03. jun 2016. 09:32:01 Pročitano 2082 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Švajcarska kompanija "Nestle Adrijatik", posle hrvatskog, povukla i sa srpskog tržišta proizvod "nestle pahuljice" zbog neusaglašene regulative o dozvoljenoj količini supstance tropan alkaloid u tim proizvodima.

- Dobrovoljno smo povukli dve proizvodne serije iz kategorije proizvoda "nestle žitne dečje pahuljice - 8 žitarica", od 600 grama, sa serijskim brojevima: 52780291 i 52870291, proizvedenih u oktobru 2015. godine za srpsko tržište - kažu za "Novosti" u kompaniji "Nestle Adrijatik" Srbija.

Razlog tome je, dodaju, objavljivanje uredbe Evropske komisije od 19. februara 2016. godine, kojom se propisuje maksimalni nivo tropan-alkaloida u prerađenoj hrani na bazi žitarica za odojčad i malu decu. Supstanca tropan-alkaloid je prirodna, prisutna je u nekim biljkama i njena količina nije regulisana važećim pravilnicima Republike Srbije.

Poverenje potrošača, kao i sigurnost i kvalitet proizvoda su, kako kažu, za njih od velike važnosti, stoga je pre dva dana, 30. maja 2016. "Nestle Adrijatik" odlučio da dobrovoljno povuče pomenute serijske brojeve tog proizvoda sa tržišta, iako su one proizvedene u oktobru 2015. godine, pet meseci pre objavljivanja nove uredbe Evropske unije, i zakonski su ispravne.

- Konzumiranje "nestle žitnih dečjih pahuljica - 8 žitarica", od 600 grama ne predstavlja rizik za zdravlje potrošača - tvrde u toj kompaniji. - Odluka o povlačenju robe iz prodaje odnosi se isključivo na navedeni proizvod, navedene serije i datum proizvodnje.

ZA CEO REGION

"Nestle Adrijatik" osnovan je 2003. godine, a pokriva područja Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Krajem 2011. "Nestle" je preuzeo deo poslovanja beogradskog "Centroproizvoda" i u svoj asortiman uvrstio i "C" proizvode sa tradicijom preko 50 godina.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS