Odštampajte ovu stranicu

Kugla sladoleda u Beogradu do 150, a u Pirotu svega 10 dinara

01. jun 2016. 12:17:35 Pročitano 1805 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Za 70 do 150 dinara, koliko košta kugla sladoleda u prestonici, u kornet na jugoistoku Srbije moglo bi da stane i do 15 kugli sladoleda jer ona košta deset dinara. Ledena poslastica najjeftinija je u Pirotu gde je i najbolje poslastičarnice prodaju za najviše 20 dinara. Jeftina kugla može se naći i u poslastičarnicama u Senti, Kanjiži i Čoki, dok je kugla, osim u Beogradu, paprena i u Nišu, Vranju, na Zlatiboru...

Sagovornici “Blica” tvrde da na toliki raspon cena utiče nekoliko faktora, od cene sastojaka, preko zakupa poslovnog prostora do kupovne moći koja je nesumnjivo najveća u Beogradu. Dodaju i da se po Srbiji prodaje sladoled različitog kvaliteta i izgleda, dok se u velikim gradovima sa kuglom može dobiti i skupa dekoracija, prava čoklolada, voće....

- Kupovna moć je najslabija na jugu Srbije. U Beogradu istovremeno imate veće plate, građane sa dubljim džepom, ali i mnogo turista koji ne gledaju koliko sladoled košta. U prestonici je takođe skuplji i zakup lokala, a na cenu sladoleda može da utiče i kvalitet. Ne kažem da je sladoled u Pirotu manje kvalitetan, ali je u velikim gradovima na oko često mnogo primamljiviji - kaže za „Blic“ je Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije.

Cene sladoleda u Srbiji gotovo da nisu menjane poslednjih godina. S druge strane, do poskupljenja širom planete došlo je prošle godine jer je Madagaskar, jedan od najvećih svetskih proizvođača vanile, imao jako lošu žetvu. Kilogram vanile koji je 2011. koštao 20 dolara, poskupeo je na čak 200 dolara.

- Kugla je 50 dinara kao i prošle godine i ne planiramo da poskupljujemo. Ljudi nemaju novca i ne želimo da izgubimo mušterije - kažu u jednoj od najposećenijih poslastičarnica u Subotici.

U Novom Sadu u poslastičarnicama još su stare cene sladoleda - 50 dinara kugla.

- Realno, trebalo bi da poskupi, jer je skočio evro, pa su skočile i cene sirovina. Ali ako dignem cenu, kome ću da prodam sladoled? Nikom. Za sada ostajemo na starim cenama - kaže Dragan Stanojević, vlasnik popularne poslastičarnice „Mocart“.

Najjeftiniji sladoled u Evropi nude Grci i Česi. Kuglu Heleni nude za 0,50 evra u kontinentalnom delu Grčke, dok je na moru mahom evro. U ekskluzivnim turističkim mestima Grčke kugla dostiže cenu od tri evra. U Pragu za ledenu poslasticu u kornetu valja odvojiti 0,60 evra, u Turskoj je jedan evro, a u Francuskoj do tri evra.

Baklava 50 dinara

U Pirotu su i najjeftiniji kolači u Srbiji. U poslastičarnicama na šetalištu ovoga grada tako je moguće kupiti baklavu za manje od 50 dinara, što je i do tri puta jeftinije nego u Beogradu.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS