Odštampajte ovu stranicu

Kontrola 700 pekarskih pogona: Vekna bez mane

30. maj 2016. 08:58:55 Pročitano 1946 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Hleb u Srbiji je dobrog kvaliteta. Inspektori su u kontroli 700 pekarskih pogona, ipak, utvrdili da mali ne poštuju sve propise. Zato je zabranjen rad u 25 objekata, izjavio je Nenad Vujović, načelnik Sektora poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

- Pekarski proizvodi na tržištu su bezbedni i kvalitetni, jer smo utvrdili jako mali procenat zdravstveno neispravnih proizvoda - rekao je Vujović na sastanku Grupacije proizvođača žita, mlinskih i pekarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije i dodao da su kontrolom obuhvaćeni pekarski pogoni u Srbiji za koje se sumnjalo da su rizični. - Primetili smo da mali pogoni ne ispunjavaju sve uslove za proizvodnju. Mislimo na standarde bezbednosti HC CP koji nisu uvedeni. Takođe, o higijeni i načinu deklarisanja proizvoda nemaju svu dokumentaciju.

Profesor pekarstva Đorđe Psodorov kaže da to tržište treba što više kontrolisati, jer primetan je trend da jedan vlasnik zatvori pekaru, a odmah je drugi otvori.

- Jedan od glavnih problema je što kod nas ne postoji obaveza pakovanja hleba, pa se dešava da se ta namirnica nekada dostavlja i taksijem i drugim neodgovarajućim vozilima - dodaje Psodorov. - Ipak, polako se suzbija crno tržište, a brašno i aditivi se nabavljaju od proverenih proizvođača. Raste kvalitet proizvoda i vidimo da prizvođači ne krše svesno propise već to čine iz raznih razloga, jer smo siromašna zemlja. 

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS