Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Europski parlament: Neprodana hrana u supermarketima mora se pokloniti

14. septembar 2015. 07:57:32 Pročitano 2053 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Europski parlament pozvao je zemlje Europske unije da što prije donesu zakone koje bi omogućili supermarketima da svu neprodanu hranu daju u humanitarne svrhe, umjesto da je bace!

Podsjetimo kako se u svijetu svake godine baci 1,3 milijardi tona hrane, a na godišnjoj razini stvara se gospodarski gubitak od 750 milijuna dolara, s negativnim posljedicama za okoliš. Francuski parlament početkom svibnja odlučio je tome doskočiti tako što je izglasao zakon prema kojem trgovački lanci ne smiju više bacati i uništavati neprodane prehrambene proizvode. Supermarketi u Francuskoj svu neprodanu hranu koja je i dalje u jestivom stanju će, prema novom zakonu, morati donirati dobrotvornim organizacijama, a preostala hrana prerađivat će se ili u hranu za životinje ili u poljoprivredno gnojivo. Sada je to inicijativa i Europske unije.

Tek prvi korak u borbi protiv bacanja hrane

Europski parlament unutar rezolucije o "cirkularnoj ekonomiji" prihvatio je amandman kojim se države Europske unije potiču zakoni koji bi omogućili distribuciju neprodane hrane prema dobrotvornim organizacijama. 

"Ovo je tek prvi korak u borbi protiv bacanja hrane", rekla je Angelique Delahaye, francuska predstavnica u Strasbourgu, a koja je i predložila zakon. Francuski lokalni vjećnik Arash Derambarsh koji je u Francuskoj i potaknuo borbu protiv bacanja hrane naglasio je za portal Euroactiv kako sanja dan kada će taj zakon postati obveza za sve članice EU. 

Hrvatska birokacija kriva da nemamo ništa slično

Naime, gradski vijećnik stranke "Divers Droit" (Raznolika desnica) u Courbevoieu, smještenom sjeverozapadno od Pariza, uvjerio je zastupnike u francuskom parlamentu da usvoje zakon koji dokida bacanje i/ili uništavanje hrane nakon što je njegova peticija prikupila više od 200,000 potpisa u četiri mjeseca.

"Vidimo da ljudi gladuju tijekom krize u Grčkoj, tu su problemi u Italiji, Španjolskoj i Portugali. Mi jednostavno ne možemo više ovako", rekao je Derambarsh.

Podsjetimo kako slična praksa za sada ne postoji i u Hrvatskoj. Krivac je, po običaju, državna uprava, odnosno zakonodavni okvir koji još uopće nije regulirao doniranje hrane. Sada je u zakonu doniranje hrane propisano tek na sasvim uopćenoj razini, dok bi se detalji trebali razraditi posebnim pravilnikom koji još nije donesen, niti se zna kad ga možemo očekivati.

Izvor: Index.hr

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiVratite dom našoj deci! Na vrh strane