Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Banke nam još samo vazduh ne naplaćuju

11. septembar 2015. 08:15:25 Pročitano 1892 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Srbiji je sve moguće, pa čak i to da banke svaku proveru stanja na računu na bankomatu klijentima naplaćuju i po 50 dinara, pravdajući se troškovima potrošenog papira i struje.

U nameri da nadoknade novac koji gube jer nemaju kome da daju kredite, banke su i od bankomata počele da prave „skupe igračke“.

Svaki upit o stanju na računu pojedine banke danas naplaćuju od 10 do 15 dinara, a ova usluga na bankomatima neretko košta i pet puta više. U jednoj banci koja je izvod o stanju na računu počela da naplaćuje pre godinu dana prva tri obaveštenja su besplatna, dok svako naredno košta 15 dinara. Razlog su, kažu, „troškovi papira, struje i program po kome bankomat radi“.

- Bio sam zaprepašćen kada sam na izvodu video da mi banka naplaćuje 15 dinara svaki put kada na bankomatu proveravam stanje. A radio sam to i po nekoliko puta mesečno jer sam imao više honorarnih poslova. To često činim i kada idem u prodavnicu da bih video sa koliko novca raspolažem - kaže Ivan Podgorski, klijent jedne strane banke u Srbiji.

Naš sagovornik dodaje da je „ovakvu beskrupuloznost mogao da očekuje na početku rada stranih banaka, ali da posle toliko promena koje im je nametnula NBS nije očekivao da će i na ovakav način da potkradaju klijente“. 

Banke u Srbiji od provizija zarade i do 400 miliona evra godišnje. Danas naplaćuju gotovo sve, od otvaranja i održavanja računa, preko odobravanja dozvoljenog minusa i kredita do podizanja novca sa bankomata...

Procenjuje se da nam banke mesečno po najjeftinijim tarifama, iz džepa za naknade uzmu bar 2.000 dinara. Samo posedovanje računa u banci može da košta i do 500 dinara mesečno, dok je za dozvoljeni minus od 50.000 dinara potrebno platiti i do 1.500 dinara.

Građani koji uzimaju čekove i koji plaćaju račune na šalteru banke imaju i dodatni trošak od najmanje 200 dinara... Do 500 dinara košta i neosnovana reklamacija, kada se banci žalite da vam je zaračunala neki trošak po osnovu kartice, a ispostavi se da niste bili u pravu.

Pročitajte obaveštenje na 50 strana

Dušan Uzelac sa sajta „Kamatica“ kaže da Zakon o platnim usugama u praksi ne štiti klijente. „Nije određeno šta banke smeju da naplaćuju. Same određuju provizije i o tome jednostavno obaveštavaju klijente. Ali, to obaveštenje može da bude na 50 strana na sajtu banke ili u formi knjige“, kaže Uzelac.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiUSLOV za ulazak u Francusku 120 EVRA DNEVNO Na vrh strane