Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Nosimo kancerogenu odeću! Postoji samo jedan način da je prepoznate

20. avgust 2015. 07:42:15 Pročitano 2257 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kupovina odeće i obuće u Srbiji postala je pravi ruski rulet. Od dve kupljene pamučne majice, velike su šanse da jedna od njih u stvari i nije napravljena od pamuka. Ali, to je tek početak zdravstvenih rizika koji prate šoping u siromašnim zemljama.

Čak 40 odsto odeće u buticima širom Srbije ne odgovara onome što piše na deklaraciji, pa umesto pamuka često kupujemo poliester, umesto svile veštačke materijale, a umesto kože skaj.

Ali, to nije sve. Najgore od svega je što u našu zemlju sa Dalekog istoka dolaze odeća i obuća tretirana bojama i hemikalijama koje su zabranjene za upotrebu u iole razvijenim zemljama, pa i našoj. Kako onda ulazi?

- Lako, na žalost. Kod nas godinama nije ispitivano kojim bojama su bojeni materijali od kojih se pravi odeća. A boje koje se koriste u zemljama Dalekog istoka su često kancerogene i opasne po zdravlje. I ne samo boje, nego i sredstva kojima se tretiraju tkanine da se ne bi skupljale. Posebno je opasno to što odeća dolazi u direktan kontakt sa našom kožom, pa je to dodatni rizik - kaže Milorad Vasiljević, sekretar Udruženja industrije, tekstila, odeće, kože i obuće u Privrednoj komori Srbije.

Dugo su kod nas postojali zastareli pravilnici kojima je propisivano da se odeća kontroliše na hemikalije koje se već godinama ne koriste u tekstilnoj industriji. Sredinom jula na snagu je stupio pravilnik koji je usklađen sa evropskim, ali opet ništa. Zašto?

- Zato što su naše laboratorije loše opremljene i ne poseduju opremu koja bi mogla da identifikuje materije koji se koriste za bojenje tkanina. Potrebne su im nove mašine, ali je to u zemlji koja stalno kuburi sa novcem, veliki izdatak, pa u Srbiju ulazi i ono što ne bi trebalo. Zdravstvenu bezbednost odeće mi uopšte ne kontrolišemo - kaže Vasiljević.

Pošto nas država ne štiti pitali smo stručnjake možemo li sami sebe da zaštitimo, pa da nekako prepoznamo odeću bojenu toksičnim bojama, ali su nam objasnili da je to nemoguće.

- Vizuelno one izgledaju isto, samo laboratorijski može da se dokaže da nije zdravstveno bezbedna. Jedino što možemo da uradimo je da ne kupujemo odeću i obuću koja ima specifičan miris, jer je to jedan od pokazatelja da sa njom nešto nije u redu - kaže Vasiljević.

Izvor: 24sata.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKoga briga što i plata kasni: Za neplaćanje komunalija računaju nam zateznu kamatu! Na vrh strane