Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Čačanin pukao pare za kupovinu preko neta, a kad mu je stigla pošiljka - samo što se nije onesvestio

21. jul 2015. 17:00:18 Pročitano 2374 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Čačanin Zoran Č. je sa sinom pokušao da kupi novi procesor za kompjuter, ali umesto elektronskog dela, na kućnu adresu mu je stigla spretno upakovana - šmirgla. Zoran sada pokušava da spreči druge ljude da nasednu na prevaru koja ga je ojadila za 170 evra.

- Sin je putem interneta tražio nov procesor, i našao ga je kod jednog prodavca iz Bosne, na jednom sajtu za prodaju. Oni su se putem telefona dogovorili da, umesto pune cene, moj sin njemu pošalje svoj stari procesor i još 90 evra, a za uzrvat će mu ovaj poslati nov procesor. Mi smo sve to poslali, a onda nam je stigao paket u kom je bilo ovo parče šmirgle - tvrdi Zoran.

 

 

 

Procesor koji je Zoran želeo da kupi, Foto: privatna arhiva

Njegov sin je otputovao u Bjeljinu i na licu mesta sve prijavio policiji, a kao jedan od dokaza priložena je i slika očigledno najskupljeg parčeta šmirgle svih vremena.

Od kad se to deslo, Zoran neprestalno pokušava da dobije prodavca I. Č. iz Sarajeva, ali se ovaj ne javlja ni na telefon ni na Vajber, preko kojeg su komunicirali prilikom dogovaranja kupovine.

Prevarant pokušava i da izda stan, Foto: privatna arhiva

- Pokušavamo sve vreme da ga dobijemo. Iako je dostupan, ne prihvata pozive i ne diže sklušalicu. Ojadio nas je za oko 170 evra, nadamo se da će policija uraditi svoje, ali i da ćemo uspeti da ga sprečimo da prevari još nekoga na isti način. Naime, isti čovek na raznim portalima prodaje sve i svašta, a između ostalog navodno i izdaje stan, što takođe može biti prevara - tvrdi Zoran.

Prevarant se na forumima i sajtovima uglavnom predstavlja pseudonimima, a najčešći su iLexinho i GeeeeeeeK. Redakcija "24 sata" je pokušača da stupi u kontakt sa prevarantom, ali ni nama nije odgovarao na pozive.

Izvor: 24sata.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiMilionske kazne i zatvaranje radnji za utajivače poreza Na vrh strane