Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Monsanto prijavljuje ogromne profite uprkos zaziranju javnosti

05. april 2013. 17:38:48 Pročitano 2910 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Usred raširenog protesta protiv "Akta o protekciji Monsanta", ova bio-tehnološki gigant je prijavio povećanje tržišne vrednosti od 22% - objava koja je zapalila daljne izlive besa zbog akta koji štiti kompaniju od finansijske štete.

Monsanto je u sredu prijavio da je tržišna vrednost porasla za 22% na 1.48 milijarde dolara u deonicama na jednogodišnjem proseku. Povećanje profita se dogodilo u prvom tromesečju sa pikom u februaru i označilo je novi rekord ove unosne bio-tehnološke kompanije. Najveći porast od 15% je došao od prodaje genetski modifikovanog semena kukuruza koje se prodaje na tržištima kao što su Brazil, Argentina i drugim latino-američkim zemljama.

Monsanto posao sa semenom, pogotovo sa onim genetski modifikovanim od kukuruza, pamuka i soje, uvećalo se više od 10% u drugom tromosečju. Seme odbija insekte i otporno je na korov, čineći ga tako veoma popularnim među farmerima koji žele da povećaju prinose.

Profitni vrh je prevazišao očekivanja Wall Street-a i razlika između Monsanta i drugih proizvođača semena se značajmo povećala. Kompanijske akcije su porasle za 89 centi, približavajući se $104.51 u sredu. U proteklih nekoliko godina akcije firme su porasle ukupno za 10%.

"Naš rezultat poslovanja koji je danas proistekao iz finansijskih rezultata koje smo postigli u prvom tromesečju, jasno će poneti čak i snažnije poslovne rezultate u drugom tromesečju," rekao je CEO Hugh Grant u razgovoru sa analitičarima a prenosi Associated Press.

Kompanija planira da napravi još više novca ove godine: "Monsanto očekuje oko dve milijarde u likvidnom novcu u 2013 godini i postaće agresivniji u povraćaju novca od dividendi prema akcionarima kao i "oportunističkim" akcijskim transakcijama," Šef finanskijskog odseka Pjer Kourdroks je rekao tokom razgovora sa analitičarima.

Nije samo seme korporacije koje je doživelo porast u akcijama nego i hemikalije za protekciju koje su dostikle rast od 37 procenata. Herbicid Roundup, popularni ubica korova, skočio je za 73% na ukupno 371 milion dolara.

Vesti o finansijkom uspehu kompanije došle su samo jedan dan pošto je Amrički predsednik Barak Obama potpisao zakon u kom se štiti multi-milijarderska korporacija od strane bilo kakve zabrane. Među kritičarima poznat i kao "Akt o protekciji Monsanta", ovaj zakon daje imunitet kompaniji u prodaji genetski modifikovanog semena. Kompanija će imati odrešene ruke da prodaje genetski modifikovano seme  čak i pošto su dugoročni efekti ostali nepoznati javnosti i to bez mogućnosti da se zbog toga nađe na sudu.

Širom zemlje, levo i desno orjentisani Amerikanci su ujedinjeni u njihovom osuđivanju protekcija i beneficija Monsanta a peticija protiv ovakvog čina je sakupila preko 250.000 potpisa. Kritičari tvrde da akt dozvoljava kompaniji da zaobiđe pravosudni sistem i nastavi da dominira S.A.D. semenskom industrijom.

izvor: http://kobredabre.com/hronika/item/294-monsanto-prijavljuje-ogromne-profite-uprkos-zaziranju-javnosti

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiCenu struje umesto države određuje formula Na vrh strane