Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


U Crnoj Gori plazma keks bezbijedan

08. jun 2018. 12:22:21 Pročitano 1563 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pomoćnica direktorice Uprave za bezbijednost hrane Crne Gore Biljana Blačević je kazala da na tržište Crne Gore nije uvezena niti stavljena na tržište ta serija za koju je u Sloveniji utvrđena neusaglašenost.

"Što se tiče kontrole "Plazma" keksa i ostalih proizvoda od proizvođača "Bambi" te su pošiljke pod stalnim nadzorom inspekcije. A poslednja provjera "Plazma" keksa je izvršena 29.05. 2018. godine i tom prilikom su laboratorijski provjereni svi zahtjevi bezbijednosti, uključujući: mikrobiološke kriterijume, kontaminente i sve druge supstance. Utvrđeno je da je proizvod potpuno bezbijedan" rekla je ona za RSE.

U Sloveniji je povučen iz prodaje plazma keks proizvođača Bambi iz Srbije, saopštilo je Ministarstvo za poljoprivredu i Uprava za veterinu Slovenije pre dva dana. Upozoreni su potrošači da vrate kupljenu robu jer je štetna, posebno za decu. Pronađeno je u redovnoj kontroli prisustvo akrilamida iznad dozvoljene količine.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije, kako je RSE rečeno u Vladi Srbije, ima informaciju o potezu slovenačkih nadležnih organa. Nezvanično nam je rečeno da je reč o primeni novih propisa EU, da je u toku prelazni rok za njihovu primenu, ali da je Slovenija odmah primenila strožija pravila po kojima je u plazma keksu veći stepen akrilamida od dozvoljenog.

Na sajtu beogradskog Centra za ispitivanje namirnica piše da se sadržaj akrilamida u hrani prati od 2002. godine, kada je u Švedskoj utvrđen njegov visok sadržaj u pečenoj i prženoj hrani. Od 1994. godine stavljen je na popis potencijalno kancerogenih materija Međunarodnog centra za istraživanje kancera (IARC) Svetske zdravstvene organizacije. U Srbiji nije utvrđen dozvoljeni nivo ove supstance.

RSE je zatražila informacije iz Vlade Srbije, požarevačke kompanije Bambi i slovenačkog uvoznika plazma keksa, kompanije Fructal koju do ovog trenutka nismo dobili.

Izvor: slobodnaevropa.org

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiEVO KAKO EPS KRADUCKA! Na vrh strane