Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Iza zatvaranja "Hendija" i 900 OTKAZA podeljenih preko noći krije se blokada od 110 MILIONA DINARA

04. jun 2018. 17:03:10 Pročitano 1789 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Samo dan nakon što su otišli u blokadu, "Hendi Tel", firma bugarskog vlasnika, zatvorio je svoje radnje širom Srbije, ukupno oko 200 objekata i podelio je putem mejla otkaze svojim radnicima, kojih je u tom trenutku bilo čak 900.

 

Kako je "Blicu" potvrđeno u Narodnoj banci Srbije, trenutna blokada računa ovog preduzeća iznosi 110.300.980,41 dinara, a najveći deo duga, 94,5 odsto je prema domaćim bankama koje su pustile menice.

Hendi radnje u kojima su se prodavali mobilni telefoni i prateća oprema u Srbiji su postojale od 5. marta 2007. godine, u vlasništvu Hendi-tel EOOD iz Bugarske, a zvanični zastupnik firme je Mihail Borislavov Nenčev.

U četvrtak, 31. maja računi preduzeća su blokirani, zbog aktiviranja menica dobavljača, među kojima je najviše banaka. U petak ujutru, 1. juna, radnici su dobili mejl da više nemaju posao, a na sajtu preduzeća je istaknuto obaveštenje:

"Poštovani kupci, saradnici i prijatelji, posle 10 godina poslovanja u Srbiji, obaveštavamo Vas da HENDI-TEL DOO vremenom prestaje da radi. Želimo da Vam se zahvalimo na decenijskom poverenju, saradnji i podršci".

Niko od nekoliko bivših i sadašnjih radnika, sa kojima je "Blic" nezvanično razgovarao, nije želeo da priča o neprilikama u kojima se preduzeće našlo.

A blokada je bila iznenađenje kako za radnike, koji su, kako tvrde plate primali redovno, tako i za neke dobavljače firme, koji nezvanično takođe kažu da je "Hendi" redovno plaćao sve svoje obaveze prema njima.

Firma je, sudeći po podacima Agencije za privredne registre, godinama rasla. U 2016. je "Hendi" zapošljavao 906 radnika, godinu dana pre toga imali su 803 radnika, a u 2014. - 707. Međutim, kako je rastao broj zaposlenih, tako je opadao dobitak. U 2016. poslovali su sa neto dobitkom od 6,1 milion dinara, a što je skoro 2,5 puta manje nego 2015.  kada su zabeležili 17,58 miliona dinara. Podaci za ovu godinu tek bi trebalo da budu javno objavljeni.

Poznavaoci prilika kažu da veliki broj menica koje su aktivirane ukazuje da je bilo izgubljeno poverenje dobavljača u kompaniju.

- Takođe, bilo je loše rukovođeno tokovima gotovine, narušena likvidnost i izmirenje tekućih obaveza, i to u poslednjih nekoliko godina, pa se firma zaduživala kod banaka  - ističe naš izvor.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiIgračke među najčešće otkrivenim opasnim proizvodima Na vrh strane