Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Održan Sajam Potrošačkih prava

21. mart 2013. 16:37:51 Pročitano 2668 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povodom 15. marta - Svetskog dana prava potrošača - nadležno Ministarstvo, u saradnji sa Projektom organizovalo je Sajam potrošačkih prava Ovaj događaj okupio je sve zainteresovane strane u sistemu zaštite potrošača na jednom mestu koji su besplatno savetovali i informisali potrošače o njihovim pravima, ali i pružali pomoć u konkretnim potrošačkim problemima.

U prisustvu medija , učesnika i gostiju , ovogodišnji Sajam otvorili su Dragovan Milićević - državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija , kao i Adriano Martins - zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Na Sajmu su učestvovali tržišna, poljoprivredna, turistička i sanitarna inspekcija, zatim Centar za medijaciju, kao i 19 udruženja potrošača iz cele Srbije.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaOdržan Sajam Potrošačkih prava Na vrh strane