Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Javna rasprava o strategiji zaštite potrošača u Srbiji

21. mart 2013. 16:31:06 Pročitano 2683 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Privrednoj komori Srbije (PKS) 20. 03. 2013. godine, održana je javna rasprava o Strategiji zaštite potrošača za period od 2013. do 2018. godine, koja  ima za cilj da poveća nivo zaštite potrošača u Srbiji do nivoa koji već postoji u Evropskoj uniji.

Strategija uvodi mnoge novine - proširenje obaveza i odgovornosti lokalnih vlasti koje se odnose na zaštitu potrošača, uvođenje jedinstvenog registra žalbi potrošača koji će moći da koriste svi bitni akteri na tržištu, kao i jačanje vansudskog načina rešavanja potrošačkih sporova kako bi se rasteretili sudovi i na mnogo brži način došlo do ostvarivanja prava,  Strategijom je planirana mogućnost osnivanja fonda za zaštitu potrošača.

Pored opšteg cilja koji se odnosi na povećanje nivoa zaštite potrošača u Srbiji, strategijom je utvrđeno i nekoliko specifičnih ciljeva, koji se, pre svega odnose, na unapređenje postojećeg zakonodavstva, dalje jačanje institucionalnog okvira za zaštitu potrošaca, podizanje niova svesti individualnih potrošača o tome na koji način treba da ostvare svoja prava kao i stvaranje čvrstog okvira za regionalnu i međunarodnu saradnju.

Centar potrošača Srbije dao je određene pregloge i sugestije za izradu Strategije. Ispred CEPS-a, javnoj raspravi prisustvovala je dipl.pravnica  Ana Opalić.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaJavna rasprava o strategiji zaštite potrošača u Srbiji Na vrh strane